kryptotipy.sk FB kryptotipy.sk Instagram Ledger Nano X Trezor T Keep Key

Pasívny príjem alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomenu ADA (Cardano) ako eurá v banke



21.2.2020 (aktualizované 15.11.2021)     Späť
Passive income with cardano in Exodus



“Z ľudských myšlienok sa vyťažilo viac zlata, než sa ho kedy vydolovalo zo zeme povedal raz Napoleon Hill.



Možno jednu z ďalších zaujímavých myšlienok, zaoberajúcou sa pasívnym príjmom, vám dnes predstávíme aj my.

Ak s kryptomenami ešte len začínate a nevyznáte sa veľmi v tom, ktorá je aká výkonná alebo netušíte, ktorej veriť, skúste si na začiatok vybrať také, čo vás odmenia za to, že ich vlastníte.

Hovoríme o pasívnom príjme, ktorý sme sa vám už v nejednom článku predstavili ( NEO, Algorand, Cardano, a ďalšie ).

Vašou prvou v tomto prípade môže byť aj ADA, kryptomena ktorá poháňa sieť Cardano. ADA je pomenovaná po prvej známej programátorke, Ade Lovelace ,nielen prvej žene, ktorá sa problematike programovania venovala, ale celkovo prvom človeku v tomto obore.



Čo je to Cardano (ADA)?

Cardano je proof-of-stake blockchain, ktorý ponúka možnosť rozšírovať ho pomocou vlastnej programovacej logiky (inteligentné zmluvy tzv. smart kontraktov) a vytvárania programov (decentralizovaných aplikácií).

Cardano sa líši od ostatných projektov tým, že kladie dôraz na výskum, ktorého cieľom je dosiahnuť akademickú presnosť, ktorá podľa neho bude poháňať prijatie Cardano technológie.

Algoritmus konsenzu Ouroboros bol napríklad procesom formálneho preskúmania považovaný za „preukázateľne bezpečný“.



História

Platforma sa začala vyvíjať v roku 2015 a v roku 2017 ju uviedol Charles Hoskinson, spoluzakladateľ spoločností Ethereum a BitShares. Hoskinson opustil Ethereum, pretože sa nedohodli na tom ako Ethereum financovať. Po odchode spolu s Cardano Foundation a Emurgo založil spoločnosť IOHK ( Input Output Hong Kong). IOHK sa zaoberá blockchainovým inžinierstvom a jej hlavným predmetom podnikania je vývoj spoločnosti Cardano. Táto platforma je pomenovaná po Gerolamovi Cardanovi a kryptomena ADA.



Platforma

Cardano sa označuje kryptomenou 3 generácie (Bitcoin = 1. generácia, Ethereum = 2. generácia), ktorá sa snaží vytvoriť platobný systém a k tomu aj decentralizované aplikácie (DApps), podobne ako je to v Ethereum, NEO, alebo Lisk sieti.

Zameriava sa na rýchlu a lacnú možnosť mikro a makro transakcií.

Do road mapy Cardana spadá niekoľko zaujímavých cieľov, ako napríklad snaha prepojiť tradičné bankové systémy a kryptomeny alebo vytvorenie vlastnej kreditnej karty, ktorá bude prepojená s mobilnou peňaženkou Cardana.



Exodus a ADA

Kde nájdem peňaženku Exodus?

Peňaženku stiahnete z oficiálnych stránok projektu Exodus.

Ako začať staking?

Rovnako ako v prípade Algorandu alebo NEO tokenov si stačí ADA tokeny poslať do peňaženky. Nič viac nie je nutné urobiť. Vaše ADA tokeny nie sú nijako blokované, čo znamená, že ich môžete používať bez obmedzenia.

Nie každá kryptomena túto možnosť ponúka, preto je to v prípade ADA tokenov obrovskou výhodou. Rovnaký výhodu ponúkajú aj NEO a ALGO tokeny.

Ak sa rozhodnete pre staking s kryptomenou ADA, na schválenie budete musieť počkať 20 dní. Stane sa to iba prvýkrát. Po tomto 20-dňovom období začnete každých 5 dní získavať odmeny. 5 dní sa rovná jednému cyklu Epochy v sieti Cardano. To znamená, že keď prvýkrát začnete vkladať svoje ADA, prvú odmenu získate o 25 dní a potom každých 5 dní.

Cardano (ADA) rewards Exodus



Ako a kde získam prvé Cardano (ADA) potrebné na staking?

O burzách, ktoré ADA predávajú sme písali v článku Pasívny zárobok s peňaženkou Exodus alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomeny ako eurá v banke.

Ak nechcete ísť na burzu a máte už nejaké kryptomeny v peňaženke Exodus je možné vymeniť inú kryptomenu za ADA rovno v Exoduse. Za začatie stakingu si berie sieť 2 ADA tokeny, ktoré vám neskôr pri unstakingu vrátia späť do peňaženky Exodus. Viď obrázok nižšie.

Peňaženka Exodus a vstavaná zmenáreň

Peňaženka Exodus a vstavaná zmenáreň



Ako ukončiť staking alebo ako urobiť unstake?

Staking začína automaticky v momente, keď máte ADA tokeny vo svojej peňaženke. Unstake ako taký je iba o stlačení tlačidla Claim. Nie je potrebné čakať ani vykonávať ďalšie úkony. Za ukončenie stakingu vám budú vrátené 2 ADA tokeny, ktoré ste zaplatili keď staking začal.



Ako si pripíšem zarobené kryptomeny?

Je nutné stlačiť tlačidlo Claim a vaše pasívne zarobené ADA tokeny budú okamžite pripísané na účet vašej peňaženky.

Rovnako ako v prípade Algorandu alebo NEO tokenov aj v prípade ADA tokenu platí, že ak môžete, vyberajte vaše zisky v podobe ADA tokenov čo najmenej. Ušetríte na poplatkoch. Pretože transakcie sú v sieti samozrejme spoplatnené. Momentálne ide o poplatok 0,188868 ADA.

Po stlačení tlačidla Claim vám Exodus vypíše nasledujúcu hlášku Please wait for the latest ADA transaction to confirm.

Claiming ADA tokens

Please wait for the latest ADA transaction to confirm

Treba len chvíľku počkať, kým sa transakcia, ktorú ste spustili spracuje. Ide rádovo len o sekundy.

Cardano (ADA) pasívny príjem vyplatený na peňaženku Exodus


Minimum ADA potrebných na staking

Minimálne množstva ADA tokenov potrebných na začatie stakingu je 5 ADA tokenov.


Minimum ADA potrebných na výber

Keďže poplatok za akúkoľvek transakciu je momentálne 0.188868 ADA, potrebujete mať toto množstvo ADA mincí už v peňaženke, aby ste si mohli vyplatiť pasívne zarobené ADA tokeny. Samotný pasívny zárobok obmedzený nie je. Jeho výška môže byť akákoľvek.


Je potrebné mať otvorenú peňaženku Exodus?

Peňaženku môžete kľudne zavrieť. Kryptomena ADA vám bude pribúdať do peňaženky aj tak. Za to, že stakujete ADA tokeny získavate pasívny príjem vo forme ADA tokenu.



APY (Annual Percentage Yield)

Definíciu a vysvetlenie toho, čo je APY sme uviedli v napríklad NEO a pasívny príjem. APY pre Cardano je momentálne na úrovni 4,21%. APY sa časom mení, nie je to konštantné číslo. APY je oveľa vyššie ako úroky v tradičných bankách, čo je skvelé. Navyše svoju investíciu máte pod kontrolou práve vy v peňaženke, nie banka. Odtiaľto plynie aj nedostatok a to ten, že o bezpečnosť investície teda o bezpečnosť Exodusu vo vašom počítači sa staráte vy (zálohy, hack útoky...). V porovnaní s eurom sú kryptomeny veľmi volatilné, čo znamená, že vaša investícia sa zhodnotí 4,21% ročne, ale je možné , že cena za mincu poklesne / porastie veľmi výrazne.



Konkrétny príklad a varovanie

Povedzme, že nakúpite ADA v hodnote 1000 eur a hodnota jedného ADA sa celý rok nezmení. Pri zhodnotení 4,21% budete mať na konci roka ADA tokeny v hodnote približne 1042,1 EUR. Realita výnosov a strát môže byť absolútne iná pokiaľ cena tokenov ADA tokenov vyrazí hore a opäť iná no menej prívetivá, keď sa rozhodne ísť opačným smerom.

ADA je jednou z kryptomien, ktoré ponúkajú relatívne dobré zhodnotenie. Ide však o jeden z mála projektov, ktorým sa pripisuje veľký potenciál a budúcnosť. Z tohto pohľadu je 4,21% veľmi zaujímavých.


Peňaženka Exodus ponúka rýchly prepočet ziskov avšak v danej kryptomene. Ak by sme kúpili 1000 ADA tokenov, zisk za 12 mesiacov pri aktuálnych percentách by bol 35,35 EUR.

Cardano passive incomes with exodus

V prípade, že sa vám článok páčil zdieľajte ho so svojimi priateľmi na vašich sociálnych sieťach. Napíšte nám do komentára o svojich skúsenostiach s pasívnym príjmom alebo podobnými kryptomenami.

V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať alebo napíšte nám otázku do komentára nižšie.

Nenesieme žiadnu zodpovednosť za vaše prípadné finančné straty. Články sú výlučne informačného charakteru. Každý by mal obchodovať na vlastnú zodpovednosť a s peniazmi, ktoré je ochotný stratiť.

Ďalšie populárne články

6.11.2021 - 100+ Ethereum decentralizovaných aplikácií roku 2021
28.2.2021 - Pasívny zárobok alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomenu Vechain ako eurá v banke
27.1.2021 - Ako pasívne zarábať s kryptomenou Algorand držanou v peňaženke Exodus
14.2.2021 - Pasívny zárobok alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomenu ATOM (COSMOS) ako eurá v banke
7.2.2021 - 15 proof of work algoritmov poháňajúcich kryptomeny alebo ako funguje ťažba kryptomien
2.1.2021 - Prvá kryptomena nie je Bitcoin
17.1.2021 - Pasívny zárobok s peňaženkou Exodus alebo prečo sa viac oplatí držať kryptomeny ako eurá v banke
31.1.2021 - NEO-spôsoby ako pasívne zarábať
Cardano novinky
Metaverzum novinky
Play to earn novinky
Novinky 1 2 3 4 5


Follow us on social media

kryptotipy.sk FB kryptotipy.sk Instagram kryptotipy.sk Twitter kryptotipy.sk Medium kryptotipy.sk RSS feed

Zdroje







Späť